פוקוסינג

פוקוסינג

שיטת ההתמקדות פותחה על ידי  הפסיכולוג יוג'ין ג'נדלין. אפשר ליישמה בטיפול עצמי או בחדר הטיפולים.

מדובר בשיטה שעיקרה הקשבה לתחושה הפנימית-גופנית ((Felt sense, תחושה שהיא הוליסטית מטבעה ומכילה יותר ממה שאנו יכולים לחשוב או לדעת רגשית על הסיטואציה. גנדלין זיהה כי נוכחותה או היעדרה של תגובה גופנית במטופל היא זו שקובעת את הצלחת או כישלון הטיפול ושללא נוכחותה, המטופל יישאר תקוע בדיבורים ויחזור שוב ושוב על אותם הרגשות הישנים המוכרים. ההתמקדות שמה דגש על החוויה ולא על הפתולוגיה כך שכל חוויה אנושית ניתנת לבחינה ללא שיפוט. 

כאן, תוך מיקוד בתחושה הגופנית מגיעים רבדים שונים של החוויה –רגשות- מחשבות- אמונות –דימויים וזיכרונות, כל אחד מהם מתחבר לתחושה הגופנית מאיר אותה ונותן לה משמעות חדשה. כך נפרמים אט אט דפוסים וכאבים ישנים, באות על פתרונן סוגיות יומיומיות אשר אין עליהן מענה.

פוקוסינג ממוקד טראומה

היות וגישת ההתמקדות מאפשרת כניסה לעובי הקורה בכל מה שנוגע לתחושות עמוקות שבפנים, גם הטראומה הקדומה ביותר יכולה לקבל מענה. בטראומה לא פעם קיימת דיסוציאציה, ניתוק מן החוויה שאין לה מילים והקשר. דרך ההתמקדות נוצר ההקשר והבנה עמוקה של מה שקרה. כמו כן, ניתן דרך התמקדות, לחבור גם למוקדים של כוחות ומשאבים כך שנוצרת תנועת מטוטלת בין אזורי עוררות עצבית למנגנונים של הרפיה וביטחון. 

תיאור מקרה

ע', אישה כבת 50, עברה תאונת דרכים והתקשתה לחזור להגה. בעזרת ההתמקדות היא התחברה לכאב הבטן שקדם לכל נהיגה בניסיונה לחזור לנהוג. מיקוד בכאב הבטן העלה את קשת הרגשות הקשורה בחזרה לנהיגה: פחד, כעס ובושה. דרך הפוקוסינג יכלה ע' להניח כל רגש בנפרד ולשאול אותו מה מקורו העמוק ומה הצורך שלו. רק כאשר יכלה ע' לפנות את עצמה מן הרגשות הקשים דרך ההכרה בהם וביסוס תחושות קיימות של סקרנות, עצמאות וכמיהה למחרבים, יכלה ע' לחזור לנהוג. 

רענן -שפריר, ר. (2009). מהי התמקדות (Focusing) וכיצד היא משתלבת בכל מרחב טיפולי?. [גרסה אלקטרונית]. נדלה ב 14/7/2019, מאתר פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=2357

אשמח לשמוע פרטים נוספים